Willo Historic District Remodeling

Portico Transformation

This project is one of several Willo Historic District Remodeling projects have won NARI (CotY) Contractor of the Year Awards. The Willo Historic District is one of the most desirable neighborhoods of central Phoenix. Every home is unique, every historic remodel we do needs to be creative and one of a kind.

This room had originally been an outdoor courtyard entered from the existing front door. The carport to one side had a covered portico roof to protect the homeowners from the elements as they entered the house. In times past, a previous homeowner enclosed the space by adding a wall with quality windows and a nice door and made a roof using corrugated fiberglass panels. The roof was a bad idea from the start because it didn’t hold out the rain, causing various interior damage.

Our goal doing this Willo Historic District Remodeling project was to preserve the walls and remove and rebuild the roof properly. Taking down the fiberglass panels was easy; but removing the load-bearing soffit that divided the room’s ceiling required major bracing, as we installed posts and an engineered beam to support the existing and new roof areas. We were able to incorporate the engineered beam into the exposed hand hewn beams that we added to the ceiling design. Our inspiration for these beams came from the adjoining room with its original beamed ceiling.

The floor had been tiled with cheap white ceramic tile and the steps leading into the house were inadequate and dangerous. We redid the flooring with embossed Mexican manganese tile laid in a rug pattern. We also redesigned the steps to have a more flowing organic look that added to both beauty and function.

The two front windows to the room were open to the elements with only screens to keep out the bugs. The room had a drop-down soffit that divided the room between the original portico walkway and the fiberglass ceiling. The room depended on evaporative cooling that conflicted with the home’s refrigerated air conditioning.

We designed and built windows for the original screened-in front windows so that the new ductless air conditioning unit would unite the room’s environment with the rest of the home.

Our homeowner wanted the room to have plenty of natural light so we included four frosted skylites into the design along with ample recessed lighting.

We went on to win the Contractor of the Year competition by the Greater Phoenix Chapter of the National Association of the Remodeling Industry winning for Interior Remodel under $100,000. We have returned several times over the years for more award winning Willo Historic District Remodeling projects.